Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

aardappel met vrucht

  • Rene weisz

    hallo

    mijn aardappels krijgen na de bloemen een klein vruchtje in de plant het lijkt wel tomaat wat is dat moet ik dat weg knippen of wat anders hoe lang moeten aarappels in de grond blijven voor dat ik kan oogsten ik hoop dat jullie me duidelijkheid kan geven want niemand weet het dankje dankje voor de goude tip

    Rene weisz

  • Tjark

    Hallo Rene,

    http://www.larenstein-velp.net/daan/landbouw/Diktaat%20plantenteelt/Hoofdstuk2gewaskeuze

    Aardappelen kunnen zowel generatief als vegetatief vermeerderd worden. Bij generatieve vermeerdering kan door recombinatie van genen sprake zijn van veranderingen in de erfelijke aanleg en dus van veranderingen in rastype. Dit is voor de normale vermeerdering ongewenst en generatieve vermeerdering wordt dan ook uitsluitend toegepast voor veredelingsdoeleinden. Bestaande rassen worden uitsluitend vegetatief vermeerderd. Dit heeft als voordeel dat de erfelijke eigenschappen, afgezien van mogelijke mutaties, onveranderd overgaan op de nakomelingen en er dus nauwelijks sprake is rasverloop. Voor de vegetatieve vermeerdering wordt gebruik gemaakt van knollen, die poters genoemd worden.

    De aardappelplant bestaat bovengronds uit een of meer vertakte hoofdstengels, die zijn ontstaan uit knoppen in de ogen van de moederknol of poter. Ze zijn driekantig en bestaan uit holle leden, gescheiden door knopen. Op elk van deze knopen is een blad ingeplant. Gemiddeld ontstaan aan de hoofdstengel 17 bladeren, waarna aan de top een bloemknop wordt gevormd.

    Ondergronds bestaat de plant uit wortels, stolonen en knollen.

    De wortels ontwikkelen zich uit de knopen van ondergrondse stengeldelen.

    Het gaat daarom per definitie om bijwortels en niet om een stelsel van hoofdwortel en zijwortels. Het wortelstelsel is relatief zwak en de bewortelingsdiepte is, ook in een diepe, losse grond meestal gering. De aardappelplant is daardoor veelal niet in staat de grond volledig uit te putten, zodat na de oogst vaak een relatief rijke bodem achterblijft.

    Stolonen zijn massief ronde zijstengels, die ontstaan uit de okselknoppen van schubvormige blaadjes op het ondergrondse deel van de hoofdstengel. De stolonen vertakken zich op soortgelijke wijze als de bovengrondse stengels. Na verloop van tijd ontstaan aan de toppen verdikkingen, terwijl de lengtegroei geleidelijk stagneert. Deze verdikkingen groeien uit tot knollen.

    De knollen vertonen alle kenmerken van de stolonen of stengels. De ogen van de knol zijn daarbij te beschouwen als de bladoksels, terwijl de oogwallen overeenkomen met de blaadjes. In elk oog bevinden zich een of meer okselknoppen. Het topoog is te beschouwen als de bloemknop. Omdat de bladeren onregelmatig op de stengel staan ingeplant, zijn ook de ogen onregelmatig over de knoloppervlakte verdeeld. Aan het topeinde van de knol bevinden zich in het algemeen meer ogen dan aan het basale of naveleinde. Dit komt omdat de lengtegroei van de knol tijdens de knolvorming geleidelijk afneemt, waardoor de afstand tussen de ogen korter wordt. Op de knol bevinden zich verder nog lenticellen, die bestaan uit vergrote en verkurkte huidmondjes.

    De knollen dienen als reserve-organen voor de plant. Het reservevoedsel wordt vooral opgeslagen in de vorm van zetmeel. Het zetmeelgehalte bedraagt bij rijpheid ongeveer 15% bij een vochtgehalte van 60%. Daarnaast bevat de aardappelknol vrij veel hoogwaardig eiwit.

    In het kort nog even Generatieve vermeerding kan je krijgen door de bolletjes die aan de plant hangen hier zit eigenlijk zaad in en elk zaadje heeft zijn eigen genen en verschillen. Als je deze zou uitplanten zijn er geen gelijke planten.

    Vegetatief is doormiddelen van de knollen vermeerderen alle knollen zijn genetisch identiek.

    Het loof zal na verloop van tijd lichter gaan verkleuren en onderuit zakken en op termijn zal het loof finaal afsterven. Dat is de normale uitgroei van het gewas in de landbouw wordt er meestal doodgespoten. En dan wordt er 2 weken gewacht om de knollen te laten afharden. Dit geeft minder beschadingingen tijdens de oogst.

    Succes der mee.